Oliver Lindgårde

Oliver är en 17 årig dj- och musikproducent ifrån Svenljunga.
Oliver började som dj redan som 13 åring på Överlida hotell, nu
fem år senare har Oliver släppt ett antal låtar, spelat live inför 5000 personer och haft support ifrån världsstjärnan Don Diablo.
Hans mest spelade låt på spotify heter Saxo som han släppte med sin dj-duo Party Bros år 2015, är just nu aktuell med låten Return tillsammans med artisten Adam Roos ifrån Borås.
Oliver spelar stilar som House, EDM, Big Room, Progressive House men även Tropical house.

johanna holub

Johanna Holub är en  smyckekonstnär som har sitt ursprung i en glasblåsarsläkt med lång tradition  från Småland.

Johanna arbetar med silversmide och flameworking, gärna i kombination., där hon ofta  utgår från etniska mönster.
Flameworking, även kallat lampworking, är en varm glasteknik, där man genom att smälta glas i en brännare formar det till pärlor och skulpturer.

Johanna har arbetat med flameworking sedan 2002, då hon bodde på Nya Zeeland och arbetade på Höglund Art glass. Sedan dess har hon arbetat i egen studio, rest till Hawaii på studieresa och undervisat kurser på Kosta glasskola. Främst arbetar hon med att göra handgjorda glaspärlor, men fördjupar sig mer och mer i det skulpturala.

Karin Olsson Lindström

Foto: ? Foto: ?
Karin är hon museipedagog och jobbar på Textilmuseet i Borås. Hon gillar det spontana och fria uttrycken i skapandet och jobbar gärna i textil, särskilt tygtryck och textilfärgning.
För Karin är mötet med museets besökare det viktigaste, särskilt mötet med barn och unga. Varje dag ger nya lärdomar och nya insikter. Att förena praktiska kunskaper med teoretiska är det som ska genomsyra Karins och Textilmuseets aktiviteter.

robin bengtsson

Foto: ? Foto: ?
Robin gick 2016 direkt till final i Melodifestivalen med sitt bidrag “Constellation Prize” och vann 2017 svenska Melodifestivalen 2017 med låten "I can´t go on".

Redan som 13-åring började Robin spela gitarr, efter att i flera år fokuserat på trumpet. En helt ny musikalisk värld öppnade sig för Robin. Nu kunde han sjunga samtidigt som han spelade. Hans talang för sång förvånade både honom och hans närmaste. Robin kom dock snabbt fram till att det var det här han ville göra i resten av sitt liv.

2008 sökte han till Idol och knockade juryn fullständigt med sin soulinspirerade och vuxna röst, sina 17 år till trots. Han slutade på en hedersam tredje plats. Sedan dess har han turnerat runt Sverige med sitt band, skrivit och släppt låtar .

Isak Bergström

Isak Bergström är musiker på dragspel och en etablerad aktör på den svenska folk- och världsmusikscenen. Han har jobbat som musiker i teater- och scenkonstproduktioner i bl.a Stockholm, Hälsingland och Sörmland såväl som på turné från Skåne till Lappland. Han har medverkat i bredare sammanhang som konstnärliga forskningsprojekt, nätverket Folkmusiker mot rasism och spelmansförbundsrörelsen. Till sommaren är han aktuell med projektet NYA RUM med ukrainske violinisten Olena Yeremenko och i september släpper han skiva med bandet Lajka.

sandra magnusson

Sandra Magnusson är en konstnär som mest har ägnat sig åt textil och virkad konst dom senaste åren.

Av textil skapar hon stora och små skulpturer inspirerade av djur & natur & våra vackra insidor . Sandra är intresserad av alla slags universum, stora som små, dom som bor inuti oss och det stora oändliga, hur allt och alla hänger ihop och är kopplat till varandra som en stor fantastisk väv.

aslög hildebrand

Aslög har många strängar på sin lyra. Hon driver bland annat cirkus/gycklarskolan på Kulturskolan i Landskrona
Gycklarskolan startade hon för över 26 år sen ute på ön Ven och för ca 15 år sen blev den inkomponerad i Kulturskolan I Landskronas verksamhet.
 
Hon arbetar också mycket med workshops och föreställningar. Dessutom arbetar hon på Kulturskolan i Landskrona som regissör, teaterlärare och koreograf.

elenor krantz

Elenor är utbildad dekoratör och florist och brinner för alla former av skapande. Ofta är dessa kopplade till nål och tråd eller papper i olika former. Elenor  har fördjupa sig inom kalligrafi, för att skapa och berätta. Kalligrafi är konsten att texta vackert med gamla stilar.

Elenor har haft kursverksamhet inom kalligrafi i över 40 år, hennes erfarenhet inom området är stort.

 

marc jungermann

Foto: Mirella Hetekivi Foto: Mirella Hetekivi
Marc Jungermann, låtskrivare och kompositör från Göteborg, startade sin musikaliska resa vid 7 års ålder, då han  började ta pianolektioner. Han fortsatte med pianolektionerna i 13 år under ledning av bl. a. Janne Lucas Persson.

Marc har också studerat  musik på Aranäsgymnasiet och filmmusik vid Skurups Folkhögskola. 2010 började han undervisa på Medborgarskolan i Kungsbacka och Göteborg som piano- och ensemblelärare.

2014 flyttade han till London för att studera vid BIMM, British and Irish Modern Musicinstitute, där han tog examen med högsta betyg.

Marc har komponerat musik för Kungsbacka Teater och en rad oberoende filmprojekt, samt musik för internationella företag från alla hörn av världen. Hans kompositioner har också varit med på Los Angeles Times Festival of Books.

Behrang miri

Behrang Miri är en mångsysslare med uppdrag  som programledare, debattör, skådespelare, rappare, inspiratör, och talare.

Att arbeta med hiphop som verktyg för att få ungdomar att formulera sina tankar och uttrycka sig är en av Behrang Miris passioner.

Som eldsjäl har han arbetat, stöttat och utvecklat en mängd nya unga inspiratörer/rappare och han är en flitigt anlitad föreläsare.Hans mångsidighet gör att han passar in på alla nivåer i samhället och han har en unik förmåga att få uppmärksamhet kring de frågor som han talar om.

Behrang Miri förmedlar kunskap om hur vi på bästa sätt ska ta till vara på de resurser som finns i samhället och lära oss att se det positiva som folk bär på.

khaled alkasem

Khaled Alkasem föddes 1980 i Syrien.  Han spelar östinstrumenten oud, ney, darboka, keyboard, dansar den österländska folkdansen dabka. Han skriver också dikter på arabiska. 

Khaled har spelat med flera olika band i Syrien där han även komponerat sin egen musik. Nu bor han i Limmared och arbetar på Tranemo Kulturskola.

Christian & Mimmi

Christian & Mimmi träffades första gången 2011 då båda var skådisar i "Emil i Lönneberga". 2013 skrev de sitt första manus ihop och regisserade det interaktiva rättegångsdramat "Vem mördade Karin Persdotter?" som sedan spelades på Torpa Stenhus. Sedan dess har de satt upp 13 olika teateruppsättningar, allt från komedi till skräck. De har också varit skådisar i Nyårsrevyn, gjort dramatiserade trygghetsvandringar och agerat dramapedagoger ute i skolor. De har nyligen släppt sin gemensamma debutroman ”Tiden – din enda fiende?”.

Mimmi arbetar dessutom för RFSL och som läxhjälp på Grade Up och Christian bokar gäster och artister till Radio Sjuhärad P4 och arrangerar livemusik och konstutställningar på Blue Velvet.

 

Anders Lundmark

Anders Lundmark målar sina tvivel, undringar, tankar och tveksamheter. Och annat bortom vår fattningsförmåga.

Han beskriver det som att han målar rastlösheten och sökandet, oron och otron, med magkänsla och hantverk. Med ständiga revideringar och omformeringar. Hans ambition är att vara så ärlig som möjligt, och inte göra sig till. ”Jag påstår inget, jag bara pågår”…

Magnus svensson

Magnus huvudinstrument är gitarr och han har ett förflutet som yrkesmusiker. Han har också producerade radioreklam, musikjinglar, musik till TV-reklam och ringsignaler.

Magnus brinner för ett rättvist samhälle och ett rikt kulturliv och jobbar som musikansvarig för ABF FyrBoDal.

Johanna larsson

Passionerad dansare knuten till Studio Danza i Borås. Har samarbetet med bl. a Matinz.

 

gunilla boije

 "På alla språk samtidigt.
Bilder kan gå omkring
färger kan läggas till eller försvinna. Jag gillar bilder och bilder av ord. Att en liten tecknad kråka kan vara allt som behövs
i början på ett samtal!"


 

Form & fantasi

Caroline och Cornelia är två systrar som har samarbetat med kropps- och ansiktsmålning i över 20 år.

De har arbeta med säväl kultur-, reklam- som krogevent och tävlande 2014 i VM i kroppsmålning i Österrike, där de placerade sig på en finalplats. Under kvällen kan du måla tillsammans med dem och kanske är det just din idé som inspirerar dem till framtida VM-medalj?

adam algotsson

Adam Algotsson, född 1993, är en graffitikonstnär och designer från Borås som går under smeknamnet Appear37.

Målar helst: Stora betong/tegel väggar.

Han har utfört över 100 beställningsjobb för bl. a.  Borås Textile Fashion Center, Onyx sportcenter, Räddningstjänsten och frilansar nu över hela Sverige som konstnär. Han designar även etiketter till Borås Bryggeri och tapeter åt Mr Perswall.
Han  medverkade också i No Limit 2014, då han målade tunneln under Kungsleden i Borås.

DJ AKI

Anel Begzic är discjockey från Borås som också går under namnet DJ AKI. Han älskar att spela reggaeton, dancehall, hiphop och 70-,80-,90- tal, men kan även spela annat. Han har spelat musik som DJ i åtta år och är även utbildad i yrket. Anel är 21 år gammal och bor i Borås med sina föräldrar och två syskon. 

Sebastian Jonson Ögren

Sebastian Jonson Ögren är född och uppvuxen i Umeå där han också är lärde sig grunderna i göasblåsning. Med törst efter mer kunskap sökte han sig till Glasriket
i Småland. Där studerade han ett år på KY-utbildningen vid Riksglasskolan i Pukeberg. Sebastian visade upp sitt examensarete i en samlingsutställning på The Glass Factory i Boda.

Sebastian arbetar med både nya
som gamla tekniker för att få fram det bästa ur fascinerande glaset och hämtar sin inspiration från det alldagliga livet och skogen.

jeanette lennarsdotter

Glasformgivare och konstnär
med en önskan om att  inspirera och föra människor närmare varandra; kring ett samtal, runt det dukade bordet och i det offentliga rummet. 

Utöver sitt eget formgivarskap har Jeanette har under tre år arbetat som kreativ ledare på Glasets Hus och idag är hon VD för Orrefors Park, det nya besöksmålet i glasriket.

"Glas är för mig ett kraftfullt verktyg, det är något med kombinationen av transparens och reflektion som gång på gång fångar mitt intresse."

anna ernström

Anna Enström har sysslat med keramik på hobbynivå sedan tonåren. Under det egna varumärket Enström & Blom skapar Anna funktionellt vardagsgods för dagligt bruk. Produktionen sker småskaligt och hantverksmässigt i en renoverad gammal magasinslokal i Häggesled, Lidköpings kommun.

Anna arrangerar även workshops i sin verkstad, då man har möjlighet att prova på att skapa i lera, helt efter sin egen skaparlust och design.

anna sahelne

Anna Sahlene är en svensk sångerska, låtskrivare och skådespelare.

I Sverige är hon  ett välkänt ansikte sedan länge inte minst genom sin återkommande medverkan i de flesta stora tv-program såsom Melodifestivalen, Så Ska det låta och Let´s Dance.

Anna är en erkänt skicklig sångerska och en karismatisk scenpersonlighet och har även varit verksam internationellt i länder och territorier som Tyskland, Japan, Baltikum och USA.

Hans Kennemark

Hans Kennemark är född i Sandhem 1965. Hans är en av landets främsta folkmusiker och riksspelman på västgötalåtar sedan 1985.

Hans har turnerat internationellt sedan början av 80-talet och man har kunnat höra honom i
grupper som Forsmark tre, Bäsk, Tritonus och Nordik tree. Som kompositör och arrangör har han gjort folkmusiken tillgänglig för en bredare publik inom Sverige och internationellt, inte minst genom de körverk han skrivit med Alf Hambe som textförfattare.

Han är välkänd på de folkmusikpedagogiska lärosätena runtom i Norden och undervisar regelbundet på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Sedan 1990 undervisar han på folkmusikkursen för ungdomar i Sjövik, Västergötland.

Curly camel

Curly Camel är en prisbelönad, progressiv jazztrio från Tranemo. De spelar musik som smälter samman allt från jazz till elektronisk musik, rock och klassisk musik. Deras detaljrika kompositioner blandas med mycket improvisation. De är inte skygga för att experimentera med sin musik och upptäcka nya ljudlandskap.

"Det var som att möta en ny musikalisk tid" -Rolf Haglund, Borås Tidning.

"Svensk Jazz's framtid..." -Anders Olofsson, Orkesterjournalen.

Benedikte Esperi

Foto: Gunnar H Stening Foto: Gunnar H Stening
every movement comes from somewhere and then continues into next

there is no beginning and no ending

every movement can tell us something it can be used in many different ways and carry its own narrative

duplicated  mirrored repeated copied etc
time space and body those are my key words

In my artistic practice and research there´s an attempt to capture the instant moment and the essentials of a present thru choreography and camcorder

fabian hildebrand

Fabian Hildebrand har undervisat sedan 1997 och har bl. a samarbetat med traditionellt skolade musiker från västafrika bosatta i europa och Mali.

Utmärkande för hans  undervisning är vikten som läggs vid huvudlinjerna i de traditionella djembérytmernas inre melodistrukturer och de grunder som styr den ceremoniella trummusikens uppbyggnad, samt hur dessa används för att skapa olika tillstånd och stämningar.

Fabian har i många år arbetat med fokus på att översätta den traditionella spelstilen till ett mer ursprungliga sätt att spela djembérytmer, så som i Mali och Guinea.  Djembétrummans klangregister är unikt, vilket på kort tid har gjort att djembé snabbt blivit populär  världen över.

bevan taka

Född och uppvuxen i Whangarei/Nya Zeeland.

Bevan har  arbetat med glas i närmare 25  år och hans verk finns representerade över hela världen.  Utbildad inom glasblåsning på Nya Zeeland och i Venedig/Italien.

Bevan Taka är maorier och detta avspeglar sig i de glasarbeten han gör, han inspireras bl a av Whakairo (maoriskt träsnide), Ta Moko (tatueringar) och kowhaiwhai mönster, vilka inehåller en variation av spiralmotiv (koru) som härstammar från maorisk stamkultur. Det maoriska arvet är hans främsta inspirationskälla, men han har också tagit intryck av både italienska och svenska glasblåsartekniker.

Matinz

Abiaziem Martins Ibeanusi, eller Matinz, kommer från en musikalisk familj och hemma i Lagos växte han upp som yngst bland sex syskon. Han fann sitt stora engagemang i en kör, där han upptäckte sin röst och sedan dess har han inte kunnat släppa musiken.
MaTinz vill förena internationell popmusik med sina afrikanska rötter och har bl a gjort låten "Jalla Kompis" tillsammans med Medina och han gick till final i Svensktoppen Nästa sommaren 2015 med låten "Own the Night". Han brinner för att inspirera andra och arbetar fn. med att dra igång en ungdomsverksamhet för musik , dans och sång i Borås.

björn bergsten

Björn Bergsten, född 14 oktober 1965 i Tranemo, Älvsborgs län, är en svensk konstnär.
Bergsten utbildades vid Konsthögskolan i Stockholm 1991-1996. Främst målare och har utfört en del offentliga verk på uppdrag av statens konstråd. "Fanfar" en offentlig utsmyckning i Kungälv i rostfritt stål av Bergsten. Källa: Wikipedia

giresse dias

Tim Eriksson Tim Eriksson
Dias: är en koreograf, sångare och skådespelare med rötterna från Kongo-Kinshasa. Huvudstaden som den moderna afrikanska pop-musiken föddes på 60 och 70-talet. En mångsysslare inom kulturvärlden som sprider glädje med hjälp av de svängiga rytmerna från den Afrikanska kontinenten. Tidigare skapare av gruppen AfroVikingZ som även samarbetat med många artister och band genom Sverige.

Numera aktuell med en rytmisk resa för alla åldrar. Så glöm inte dina dansskor och ditt glada humör när du kommer.

mikael rickman

Mikael började måla graffiti för 18 år sedan i en förort till Stockholm. Idag är han en känd graffitimålare över större delar av världen. Han har gjort sig känd som både hardcoremålare och för att han genomför mer välgenomtänkta konstprojekt inom både graffiti och streetart.

De senaste 5 åren har han varit aktiv i Sydamerika där han har inspirerats av den sydamerikanska graffitiscenen och utvecklat sin personliga stil.

Mikael är tillsammans med Jens Lindqvist konstnansvarig på Spinneriet i Malmö.

evelin molander

Evelyn Molander, eller iTalkwho som är hennes pseudonym, är en bloggare och gamer som blev framröstad som tvåa i tävlingen om Årets Youtuber 2015 och blev utsedd till  Årets tjejgamer på Guldtuben 2016.

När hon livestreamar och gör spelvideos så spelar hon Minecraft, The Sims Life is strange och många andra spel. Hennes videos är alltid på svenska och hon spelar in och redigerar sitt material själv.

Förutom bloggar och spel är iTalkwho också engagerad inom välgörenhet, där Musikhjälpen är en av de projekt hon stöttar.

 

Ida-Christel Siebke

Krister Melkersson Krister Melkersson
Ida  är utbildad vid Riksglasskolan i Sverige, har gått konstskola, varit artist in residence och medverkat i utställningar. Hon har arbetat i Skandinavien, Japan, USA, Frankrike, Skottland och Holland. Idag arbetar hon på Glasets Hus i Limmared.

"På senare tid har jag kommit fram till at jag identifierar mig med glaset och tycker att vi är lika på många sätt: vi är krävande, skiftande och behöver mycket tålamod och utrymme för att växa. Jag och glaset leker en egen lek och dansar tilsammans på ett sätt som får min värld att stå still, och som hjälper mitt inre kaos till lugn. Jag släpper allt och lämnar omvärlden utanför. Genom glaset skapas självförståelse och en nyfikenhet."

nina Markovic matthis

Nina Markovic Matthis är en fysisk performer som jobbar internationellt från sin bas i Malmö. Med rötterna i gatuteater och eldkonst har hennes fokus på senare år legat på site och audience specific performance.

juan ochoa

Krister Melkersson Krister Melkersson
Juan Ochoa är en musiker, orkesterledare och musikproducent som driver egen studio. Han är utbildad i Barcelona där han också är uppvuxen. Juan är en uppskattad ledare av och en av ledsjälarna bakom Tranemo Kulturskola.

                Anita Alexandersson

Anita är bibliotekarie sedan 18 år på Tranemo Gymnasieskola och älskar mötet mellan människor. Hennes stora passion är färg, form, måleri, musik, dans och det skrivna ordet.

åsa & ulf nomark

Krister Melkersson Krister Melkersson
Åsa och Ulf har sjungit och spelat tillsammans sedan de var 13 år.

När de var 17 år började de leda kör tillsammans och har gjort det i princip sedan dess. De arbetar med musik i flera genrer; pop, soul, gospel och även avslappningsmusik. De har arbetat mycket med gospel och har även bott ett år i USA och marinerats i den afro-amerikanska musikens traditioner.

Under åren har de gett ut fler än 10 skivor och vi har turnerat över större delen av Sverige, men även utomlands och träffat körer över hela landet i olika storlekar – allt från 10-800 personer.

Åsa och Ulf älskar att göra konserter där publiken får känna sig delaktig och inte bara åhörare. Deras gemensamma grundvision är att göra världen till en vackrare plats genom att få människor att sjunga, dansa och skratta tillsammans.

andré egbo

Foto: ? Foto: ?
André Egbo är, trots sin ålder, en erfaren musiker och entertainer. Hans mål har alltid varit att underhålla publiken och få med dem redan från första stund.
 
Ända sedan barnsben har musik varit det André brunnit för mest och han visste i tidig ålder att det var musiken han ville satsa på "på riktigt".
 Pianospelandet började redan vid sex års
ålder, då med morfar som pianolärare.
De  hade många trevliga stunder vid pianot och
André anser att hans morfar är den stora anledningen till att han är den musiker han är idag.

"Det viktigaste jag lärt mig av honom är "Tacka aldrig nej till en spelning". Morfar höll ut ända till André började andra året på gymnasiet då en konsertpianist tog över mentorskapet.
 
Efter studenten påbörjade André  mina studier till musikpedagog på Musikhögskolan i Göteborg och tog examen där 2014.

För André är publikkontakten viktigast och han gör såväl egna spelningar som att kompa många av våra mest kända artister.

stina nilss

Stina Nilss, bor i den lilla byn Mollaryd i Herrljunga kommun, föddes i den ännu mindre byn Horshaga i Tranemo kommun, identifierar sig oftast som kvinna och alltid som en person som gör queer. Bråkar ständigt med förväntningar och normer och drömmer aktivt om och kämpar för sammanhang där vi kan vara mer olika, mer öppna och bättre tillsammans. Jobbar som kulturkonsulent med inriktning text, slöjd, landsbygdsutveckling och normkreativitet i föreningen KulturUngdom samt sitter i landsbygdsnätverkets arbetsgrupp för unga i landsbygdsutveckling + arbetar ideellt med till exempel Refugees Welcome, RFSL Borås, nätverket queer*bygd, litterära aktören Textival, Molla Byalag, Unga på Landsbygden.

Har skrivit dagbok sedan 1989, då med femåriga fingrar, och ägnar mycket tid åt skrivande i olika former - inte minst som arrangör och i samarbeten med andra skribenter samt författare, poeter och konstnärer. Tycker att det är enormt spännande vad ord, text och konst kan göra dels med vår förståelse för oss själva och världen och dels med vår förmåga att ta oss an historia och samtid. Tror på textens och konstens kraft i att kunna lyfta frågor, belysa ämnen på nya vis och skapa samtalsutrymmen.

Emil Cederslätt

Emil Cedersätt är uppvuxen i Landskrona. Han började sin kreativa bana som eldkonstnär och har sedan dess även riktat in sig på jonglering och akrobatik.

Han älskar att lära sig nya och kluriga trick som han sedan kan lära ut till någon annan.
Sen han var 16 år har han jobbat som lärare inom eldkonst och gyckleri.

ida lod

”Min passion är att undersöka och skapa föreställningar som berör, ifrågasätter och inspirerar”

Ida Lod (född-77) är musik- & scenkonstnär med bas i både Stockholm och Göteborg. Hon arbetar med röst, fiol, rörelse och text och skapar konserter och föreställningar som ofta ligger i gränslandet mellan olika genrer och etablerade konstformer. Hon är utbildad på Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs universitet.

ATHENA FARROKHZAD

Foto: Khashayar Naderehvandi Foto: Khashayar Naderehvandi
Född 1983 i Teheran/Iran, uppvuxen i Göteborg.
Poet, litteraturkritiker, översätt- are och dramatiker. Hon är lärare på skrivarlinjen vid Nordens Folkhögskola Biskops-Arnö, sitter i redaktionskommittén för tidskriften Ord och Bild och är numera bosatt i Stockholm.

2013 gav hon ut diktsamlingen Vitsvit, som nominerades till Augustpriset. 2013 tilldelades Farrokhzad Karin Boyes litterära pris och 2014 mottog hon Stora Läsarpriset i kategorin diktsamling, pris för Årets Mod på Stockholm Pride, samt Klas de Vylders pris för invandrarförfattare.

Athena Farrokhzad var sommarpratare i Sveriges Radios program Sommar i P1 21 juli 2014, ett inslag som ledde till starka reaktioner.

paulo mendonca

Paulo Mendonca har sålt mer än 100.000 skivor över hela världen. Han har tunerat med artister som Tina Turner och skapat musik för bl. a. Swatch.

Paulos musikaliska resa började redan i tonåren. Han började med att spela trummor, men insåg snart att det var gitarristen i bandet som fick alla tjejer, så han bytte snart instrument. Det dröjde inte länge förrän han också började sjunga. ”Jag ser inte mig själv som textförfattare i första hand, därför låter jag människor jag litar på och som känner mig väl ta hand om det. Jag är en musiker och det är genom musiken jag uttrycker mig själv.”

På sitt senaste album ”Does anybody wanna funk?”  bjuder han på funkrock inspirerad av klassisk rock från 60- och 70-talet. Skivan är en hyllning till de band som inspirerat honom genom åren, som  Earth Wind & Fire, Jimi Hendrix, Deep Purple, Thin Lizzy.